Hvorfor holder vi advent?

Hvorfor holder vi advent?

02-12-2015

Af Helena Møller
Julen er hjerternes fest, og den ene særlige tid på året, hvor familiemedlemmer fra nær og fjern besøger hinanden, hygger sig og spiser dejlig mad. Men udover hyggen og den gode mad kommer der også et hav af traditioner. Advent er en af dem – men hvorfor holder vi advent, og hvilke adventstraditioner har vi egentlig i Danmark?
Første søndag i advent er begyndelsen på det nye kirkeår, og det fejres med adventssalmer og lys i det danske kirker.  Selve ordet advent kommer af det latinske udtryk Adventus Domini, som betyder ”Herrens komme”, og advent markerer derfor troen på Jesu anden kommen. Samtidig markerer advent også den glædelige tid frem mod jul og ventetiden frem mod Jesu fødsel. Deraf kommer traditionen med adventskransen, der netop står som en nedtælling til den skønne jul med sine fire lys, som tæller for et lys hver søndag i december. 
Adventskransen har altid haft en plads i kirken, men efter tyskernes besættelse af det danske land under Anden Verdenskrig, hvor lyset fik en helt anden betydning, har adventskransen efterhånden også sneget sig ind i de fleste danskeres hjem, og står derfor som den stærkeste adventstradition i Danmark. En adventskrans består traditionelt set af en lille krans lavet af grangrene og fire lys, men i dag findes adventskranse i mange forskellige udgaver.

Foruden adventskransen og det kirkelige aspekt på adventen, fejrer en stor del af Danmarks befolkning også advent ved at give adventsgaver til sine nærmeste – særligt til børnene i familien. Mange danskere inviterer desuden venner og familie på lækkerier som varm kakao og æbleskiver på adventssøndage, eller også inviterer de til bagning af julesmåkager eller -konfekt. Samvær og hygge er derfor en central del af adventssøndagene i de danske hjem, og advent kan derfor ses som en varm og rar tradition, hvor der i fællesskab glædeligt tælles ned til juleaften.

Copyright © 2019 MenuPay ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.